Luxe appartementen als puzzel gedekt

Dit mooie project, uitgevoerd voor Smits Bouwbedrijf, is uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2021. Dit is een prijs gegeven door de vakbladen SteilDak en Roofs. Elk jaar beslist de jury welk hellend en plat dak het 'Dak van het Jaar award' verdient. Dit jaar was dat dus het werk in Boskoop uitgevoerd door Konrad Roof Technology. 

 

Wat maakt het werk zo bijzonder?

Architectenbureau Inbo ontwierp o.a. de twee appartementsgebouwen Perengaarde en Suikerpeer, ieder bestaande uit 14 appartementen. De appartementen zijn modern vormgegeven en aardgas­vrij. De karakteristieke uitstraling van de appartementencomplexen wordt met name bereikt door de toepassing van dakpannen in vrijwel de gehele schil. De uitstraling van het geheel staat of valt met de manier waarop de dakpannen over het dakvlak en de gevels zijn verdeeld. Daarom werd dakdekkersbedrijf Konrad Roof Technology uit Middenmeer al in een vroeg stadium bij het project betrokken om de toepassing van de dakpannen op een goede manier te organiseren.

Techniek

Om een EPC van 0,4 te realiseren zijn de gevels en daken voorzien van een ononderbroken laag Recticel Powerwall (120 mm in de gevel, 140 mm op het dak). Daaroverheen vormt een laag Isofinish een egale basis voor de afwerking. Hier werden door het dakdekkersbedrijf de regels en tengels op aangebracht.

Wat betreft de dakpan is de keuze uiteindelijk gevallen op de Nibra Flachdachpan van fabrikant Nelskamp. Het grote formaat en strakke vormgeving van deze dakpan sloot het beste aan bij de gewenste uitstraling van de panden. Het was van essentieel belang dat de dakpannen op een juiste manier werden gelegd, want elk foutje verstoort het beeld. De twee complexen dienden bovendien identiek te worden uitgevoerd.

Daar hoorde een goed uitgekiend legplan bij, dat gedisciplineerd zou worden opgevolgd. Dit legplan is door het dakdekkersbedrijf opgesteld en in overleg met de bouwpartners uitgevoerd. Als je van links naar rechts werkt, kunnen de pannen zodanig worden gesteld dat het lijnenspel optimaal wordt bereikt. Uiteindelijk hoefde er niet één pan te worden gesneden, behalve bij de kilgoten. Dit is een arbeidsintensieve manier van werken, die vakmanschap vereist, maar die dan ook een prachtig resultaat oplevert.

Esthetiek

Elk gebouw heeft 14 luxe appartementen met woonoppervlaktes van ca. 86 tot 117 m². Daar hoort een luxueuze uitstraling bij. Die uitstraling wordt met name  verkregen door de toepassing van de fraaie dakpan op de hierboven beschreven wijze. De gevels en daken hebben een strakke en gelijkmatige uitstraling. De gebouwen passen zodoende op een fraaie manier bij het landelijke en dorpse karakter van het gebied.

Samenwerking

Wat betreft de dak- en gevelwerkzaamheden was de vertaling van de tekentafel naar de praktijk van essentieel belang. Daar hoorde enerzijds intensief overleg bij, anderzijds was het belangrijk hetgeen was afgesproken goed vast te leggen. Zo werd voorkomen dat achteraf discussies zouden ontstaan over gekozen oplossingen. Dossiervorming is bovendien belangrijk in het licht van de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Konrad Roof Technology heeft hiertoe al een systematiek opgezet en is voorbereid voor de invoering van de nieuwe wet.