Volledige renovatie stolpboerderij

Genomineerd voor Dak van het Jaar 2021

Het voormalige gemeentehuis van het Westfriese Venhuizen was gevestigd in een karakteristieke stolpboerderij. Het pand is onlangs als onderdeel van het Centrumplan Venhuizen gerenoveerd. De dakopbouw is volledig vernieuwd, wat om verschillende redenen een complexe klus was. Zo moest asbest worden gesaneerd, de schoorsteen moest worden vernieuwd en de ondergrond moest worden uitgevlakt. Het resultaat lijkt op nieuwbouw.

 

De renovatie van het voormalige gemeentehuis was het eerste onderdeel van het Centrumplan Venhuizen. Voorwaarde voor de verkoop van het voormalige gemeentehuis was dat de nieuwe eigenaar met de bestemming van het pand zou zorgen voor een toegevoegde waarde aan het centrum van Venhuizen. In het pand zullen de Regiobank en de Tandartsenpraktijk Drechterland worden gevestigd. Achter het pand worden in de loop van dit jaar nieuwbouwwoningen gerealiseerd.

 

De dakwerkzaamheden zijn uitgevoerd door dakdekkersbedrijf Konrad Roof Technology uit Middenmeer. “Elke dag is hier topsport”, vertelt directeur Karsten Konrad van de specialist in hellende daken. Hij vertelt dat het bedrijf het, mede door de coronacrisis, erg druk heeft: met dakrenovaties, maar ook met bijzondere nieuwbouwprojecten.  Nog steeds worden innovatieve hellende daken uitgevoerd. Met een team van 20 vaste medewerkers is het bedrijf met name in de Randstad actief. “Natuurlijk huren we wel hulpkrachten in, maar die werken altijd onder begeleiding van één van onze medewerkers. Wij worden ingehuurd, dus wij zorgen ervoor dat we altijd eindverantwoordelijk zijn voor de uitgevoerde werkzaamheden. Onze benadering en manier van werken wordt herkend en levert ons steeds meer opdrachten op. ”

 

Techniek

 

De boerderij zelf is volledig gerenoveerd, onderdeel daarvan is een volledige dakrenovatie. De bestaande dakopbouw is tot op het dakbeschot verwijderd. Hierbij was het ook nodig om de in het dak aanwezige asbest te saneren, dit is door een gespecialiseerde asbestsaneerder uitgevoerd. Het oorspronkelijke dakvklak moest volledig worden uitgevlakt om doorbuiging tussen de spanten te herstellen. Er moesten hoogteverschillen tot wel 15 cm worden overbrugd. Als isolerende laag is vervolgens een OSB-plaat van fabrikant Kingspan Unidek toegepast en een Unidek Renodeck folie voor de eerste waterdichting. Hier bovenop zijn vervolgens de dakpannen Koramic Madura Zwart en Madura mat van fabrikant Wienerberger aangebracht. De dakopbouw werd hierdoor dikker dan in de oorspronkelijke situatie. Dit is opgelost door de goten en boeidelen breder te maken. Ook was het dakdekkersbedrijf verantwoordelijk voor het vernieuwen van de schoorsteen.

 

Esthetiek

 

De boerderij was in zeer slechte staat. Bouwfysisch was de renovatie een flinke ingreep, die echter ook esthetisch een zeer positief effect heeft gehad. De karakteristieke boerderij ziet er letterlijk weer uit als nieuw. Alle aansluitingen zijn netjes afgewerkt. De nieuwe opdrachtgever had een heel duidelijk beeld van het gewenste eindresultaat, wat o.a. blijkt uit de keuze voor de dakpannen. Het eindresultaat voldoet aan alle vooraf gestelde wensen en eisen van de opdrachtgever en de Wekstandscommissie.

 

Duurzaamheid

 

De oorspronkelijke dakpannen, die van het dak zijn verwijderd, werden niet gestort, maar voor recycling aangeboden bij fabrikant Luijtgaarden. Deze zullen dan herbewerkt worden tot nieuwe producten. De isolatiewaarde van het pand is door toepassing van de renovatieplaat opgewaardeerd tot Rc=6. Aan de achterkant van het gebouw zullen bovendien in een later stadium zonnepanelen worden toegepast (in een opdak-systeem).

 

Samenwerking

 

Voor het project gold een strakke planning. Omdat het gehele pand werd gerenoveerd, moesten de verschillende partijen goed blijven communiceren over zowel de werkzaamheden als de planning. Dit gebeurde telefonisch en d.m.v. wekelijks overleg. Door de sneeuwperiode, eerder dit jaar, kwam de planning in het gedrang. Het dakdekkersbedrijf loste dit op door twee ploegen in te zetten: een timmer- en een dakdek-ploeg. De planning is uiteindelijk netjes gehaald.

 

 

Al met al kan hesproken worden van een intensieve klus, die heeft geleid tot een bijzonder fraai resultaat. De karateristieke stolpboerderij, in het hart van Venhuizen, lijkt wel nieuw gebouwd en sluit straks dan ook mooi aan op zowel de landelijke omgeving als op de binnenkort te realiseren nieuwbouw.

 


 

Offerte aanvragen?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Wij werken met aanvraagformulieren voor particulieren en de aannemerij, maak hieronder uw keuze.

Offerteaanvraagformulier particulier
Offerteaanvraagformulier aannemerij

Vrijblijvend advies?

Wij bellen u z.s.m. terug. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier

 Sitemap