luxe appartementen als puzzel gedekt

Uitgeroepen tot Dak van het Jaar 2021!

In Boskoop zijn onlangs twee appartementencomplexen gerealiseerd, met 2x14 luxe appartementen: Perengaarde en Suikerpeer. De appartementencomplexen zijn onderdeel van het project Waterrijk. De gebouwen liggen in een landelijke omgeving en daar is het ontwerp op afgestemd. Opvallend is met name de toepassing van dakpannen in zowel de gevel als op het dak: een enorme puzzel om dit goed passend te krijgen en het esthetisch fraaie effect te bereiken. Een grondige voorbereiding lag hieraan ten grondslag.

 

De twee appartementsgebouwen zijn gesitueerd in het plan ‘Waterrijk’ te Boskoop. Het gebied bestond voorheen uit boomkwekerijen en glastuinbouw. Het gehele gebied wordt ontwikkeld tot een woongebied met in totaal 440 woningen.

 

 

 

Architectenbureau Inbo ontworp o.a. de twee appartementsgebouwen Perengaarde en Suikerpeer, ieder bestaande uit 14 appartementen. De appartementen zijn modern vormgegeven en aardgas­vrij. Hoewel ze in het dorp staan, is de omgeving groen, met veel water en speelplekken voor de kinderen. De karakteristieke uitstraling van de appartementencomplexen wordt met name bereikt door de toepassing van dakpannen in vrijwel de gehele schil. De uitstraling van het geheel staat of valt met de manier waarop de dakpannen over het dakvlak en de gevels zijn verdeeld. Daarom werd dakdekkersbedrijf Konrad Roof Technology uit Middenmeer al in een vroeg stadium bij het project betrokken om de toepassing van de dakpannen op een goede manier te organiseren.

 

Techniek

 

Om een EPC van 0,4 te realiseren  zijn de gevels en daken voorzien van een ononderbroken laag Recticel Powerwall (120 mm in de gevel, 140 mm op het dak). Daar overheen vormt een laag Isofinish een egale basis voor de afwerking. Hier werden door het dakdekkersbedrijf de regels en tengels op aangebracht.

 

Wat betreft de dakpan is de keuze uiteindelijk gevallen op de Nibra Flachdachpan van fabrikant Nelskamp. Het grote formaat en strakke vormgeving van deze dakpan sloot het beste aan bij de gewenste uitstraling van de panden. Het was van essentieel belang dat de dakpannen op een juiste manier zouden worden gelegd, want elk foutje verstoort het beeld. De twee complexen dienden bovendien identiek te worden uitgevoerd.

 

Daar hoorde een goed uitgekiend legplan bij, dat gedisciplineerd zou worden opgevolgd. Dit legplan is door het dakdekkersbedrijf opgesteld en in overleg met de bouwpartners uitgevoerd. Als je van links naar rechts werkt, kunnen de pannen zodanig worden gesteld dat het lijnenspel optimaal wordt bereikt. Uiteindelijk hoefde er niet één pan te worden gesneden, behalve bij de kilgoten. Dit is een arbeidsintensieve manier van werken, die vakmanschap vereist, maar die dan ook een prachtig resultaat oplevert.

 

Esthetiek

 

Elk gebouw heeft 14 luxe appartementen met woonoppervlaktes van ca. 86 tot 117 m². Daar hoort een luxueuze uitstraling bij. Die uitstraling wordt met name  verkregen door de toepassing van de fraaie dakpan op de hierboven beschreven wijze. De gevels en daken hebben een strakke en gelijkmatige uitstraling. De gebouwen passen zodoende op een fraaie manier bij het landelijke en dorpse karakter van het gebied.

 

Duurzaamheid

 

Bij de bouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede of recyclebare materialen. Al het hout is voorzien van het duurzaamheidscertificaat FCS of PEFC. Ook is de hoeveelheid afval tijdens de bouwfase geminimaliseerd.

 

De appartementencomplexen maken efficiënt gebruik van energie. Door hoogwaardige isolatie van de gevel, het dak, de beganegrondvloer en isolatieglas in de kozijnen, wordt het energieverbruik van de appartementen beperkt en voldoet deze aan een EPC van 0,4. Elk appartement heeft twee zonnepanelen, die eventueel zijn uit te breiden naar vier. De ventilatie binnen in de appartementen worden geregeld door een WTW-installatie. Elke appartement krijgt zijn eigen grond-warmtepomp, boiler en WTW-installatie. De uitstoot van CO2 is daarmee minimaal.

 

Samenwerking

 

Wat betreft de dak- en gevelwerkzaamheden was de vertaling van de tekentafel naar de praktijk van essentieel belang. Daar hoorde enerzijds intensief overleg bij, anderzijds was het belangrijk hetgeen was afgesproken goed vast te leggen. Zo werd voorkomen dat achteraf discussies zouden ontstaan over gekozen oplossingen. Dossiervorming is bovendien belangrijk in het licht van de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Konrad Roof Technology heeft hiertoe al een systematiek opgezet en is voorbereid voor de invoering van de nieuwe wet.

 

Veiligheid

 

Tijdens de bouwfase waren de appartementencomplexen rondom voorzien van steigers. Voor eventuele werkzaamheden in de onderhoudsfase zijn geen extra voorzieningen aangebracht. De goot bevindt zich op een hoogte van zo’n 12 meter, d e nok op ongeveer 15 meter. Bij onderhoudswerkzaamheden zal er gebruik moeten worden gemaakt van tijdelijke veiligheidsvoorzieningen.

 

Beide appartementencomplexen zijn in het laatste kwartaal van 2021 opgeleverd. Ze vormen met hun luxe uitstraling een fraaie aanvulling op het project Waterrijk in Boskoop.

 

Zie hieronder een drone video van de appartementen op youtube!

 

Video : 23-07

https://www.youtube.com/watch?v=8NTccti9gcQ

 

Video 16-09

https://www.youtube.com/watch?v=V9e-bzMiXPQ

 


 

Offerte aanvragen?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. Wij werken met aanvraagformulieren voor particulieren en de aannemerij, maak hieronder uw keuze.

Offerteaanvraagformulier particulier
Offerteaanvraagformulier aannemerij

Vrijblijvend advies?

Wij bellen u z.s.m. terug. U kunt ook gebruik maken van het contactformulier

 Sitemap